035-528 83 77 tens@euroceptpharma.com

Gebruik van TENS

Is het gebruik van TENS veilig?

TENS is een veilige behandelmethode van pijn. De conditie van de huid dient echter in de gaten gehouden te worden. Plaats de elektroden nooit op een kapotte of geïrriteerde huid. 

TENS kan niet gebruikt worden op de voorzijde van de hals of in combinatie met een ICD.

In onderstaande situaties kan TENS niet, of alleen met uitdrukkelijke toestemming van uw behandelend arts gebruikt worden2.

 • Neurostimulator
 • Hartritmestoornissen, pacemaker
 • Huidaandoeningen
 • Zwangerschap
 • Epilepsie
 • Tumoractiviteit in het stroomgebied
 • Verminderd bewustzijn
 • Verminderde gevoeligheid
Is er een leeftijdsgrens voor het gebruik van TENS?

Er geldt geen leeftijdsgrens voor het gebruik van TENS.

Ik heb een pacemaker, mag ik de TENS gebruiken?

Alleen na uitdrukkelijke toestemming van uw behandelend arts. Over het algemeen worden er metingen door de pacemakertechnicus gedaan of het TENS apparaat en de pacemaker elkaar niet storen.

Kan mijn partner de TENS ook gebruiken bij pijn?

Indien het TENS apparaat is vergoed door uw zorgverzekeraar is het gebruik daarvan uitsluitend toegestaan voor persoonlijk gebruik. Op indicatie van een arts heeft u via uw zorgprofessional individuele adviezen ontvangen omtrent het te gebruiken programma, tijdsduur en plaatsing van elektroden.

Wanneer mag ik de TENS niet gebruiken?

TENS kan niet gebruikt worden op de voorzijde van de hals of in combinatie met een ICD.

In onderstaande situaties kan TENS niet, of alleen met uitdrukkelijke toestemming van uw behandelend arts gebruikt worden2.

 • Neurostimulator
 • Hartritmestoornissen, pacemaker
 • Huidaandoeningen
 • Zwangerschap
 • Epilepsie
 • Tumoractiviteit in het stroomgebied
 • Verminderd bewustzijn
 • Verminderde gevoeligheid
Mag ik de TENS gebruiken tijdens het autorijden?

Het TENS apparaat mag niet gebruikt worden tijdens het besturen van de auto of ander motorisch voertuig.

Mag ik de TENS meenemen naar het zwembad of sauna?

Het TENS apparaat en de elektroden zijn niet waterbestendig en mogen daarom niet gebruikt worden tijdens het douchen, in het zwembad of in de sauna.

Mag ik sporten met mijn TENS aan?

Het TENS apparaat kan gedragen worden tijdens activiteiten, bespreek dit met uw zorgprofessional. Bij overmatig transpireren kan het TENS apparaat niet gedragen worden tijdens het sporten.

Kan ik de TENS gebruiken tijdens de zwangerschap of bevalling?

In de eerste 3 maanden van de zwangerschap is TENS een absolute contra-indicatie. Daarna mag TENS uitsluitend gebruikt worden met uitdrukkelijke toestemming van uw behandeld arts.

Wilt u een TENS apparaat gebruiken tijdens uw bevalling? Neemt u dan contact op met uw verloskundige of huisarts.

Mag ik mijn TENS de hele dag aan laten staan?

Dit hangt af van het programma wat u gebruikt. Burst TENS wordt over het algemeen toegepast in drie tot vier blokken van 30 minuten per keer. Han TENS wordt over het algemeen toegepast in vier tot vijf blokken van 30 minuten tot één uur. Conventionele TENS wordt over het algemeen toegepast in meerdere blokken van één tot vier uur. Het advies is om daarna het TENS apparaat circa minimaal één uur uit te zetten. Hanteer op dit gebied het advies van uw zorgprofessional.

De conditie van de huid dient in de gaten gehouden te worden. Plaats nooit elektroden op kapotte of geïrriteerde huid2.

Hoe hoog mag ik de stroom opvoeren op mijn TENS?

De hoogte van de stroom (intensiteit) hoeft niet iedere dag hetzelfde te zijn. Dit is afhankelijk van uw fysieke en mentale conditie.

Probeer bij Conventionele TENS goed te voelen of de prikkel stevig maar comfortabel is. Bij Burst TENS geldt het advies dat er een spiercontractie (aanspanning/ontspanning) zichtbaar moet zijn. Voor zowel Conventionele als Burst TENS geldt dat de hoogte van de stroom (intensiteit) ondergeschikt is aan wat u voelt. De prikkel mag NIET pijnlijk zijn2.

Moet de hoogte van de stroom elke dag hetzelfde zijn?

De hoogte van de stroom (intensiteit) zal geen dag precies hetzelfde zijn en is afhankelijk van uw conditie van de dag. Probeer goed te voelen wat voor u een stevig comfortabele prikkel is, de hoogte van de stroom (intensiteit) is ondergeschikt aan wat u voelt. De prikkel mag NIET pijnlijk zijn2.

Mag ik de TENS ‘s nachts gebruiken?

Als u ’s nachts mag stimuleren van uw zorgprofessional zorg er dan voor dat u de elektroden op de huid goed afplakt met tape.

Wij adviseren om waar de kabel het hulsje van de elektroden ingaat deze extra vast te maken met tape.

Mag ik de TENS op mijn gezicht/hoofd gebruiken?

Het TENS apparaat mag enkel op het gezicht/hoofd gebruikt worden op uitdrukkelijk advies van een zorgprofessional.

Wat moet ik doen als ik de TENS niet meer gebruik?

Indien u geen gebruik meer maakt van uw TENS apparaat kunt u deze gratis retourneren. Neem hiervoor contact op met de Customer Service van Eurocept Xytron Medical via tens@euroceptpharma.com of 035-5288377.

Navigeer naar

Gebruik van TENS

Elektroden

TENS apparaat

BlueTENS vragen

BlueTENS App

Bytech TENS vragen

Multi-TENS vragen

Vergoeding van TENS

Alleen materiaal bestellen?

Is uw vraag niet beantwoord? Dan kunt met uw vragen over de TENS behandeling of over het TENS apparaat in de proefperiode (twee-vier weken) terecht bij uw zorgprofessional. Na de proefperiode kan men voor vragen over het TENS apparaat terecht bij Customer Service via tens@euroceptpharma.com of  035 – 52 88 377. Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u terecht bij uw zorgprofessional.